Logo Pic
gaborszakacs 2024. augusztus 21.

A kreativitás és a létezés öröme a Balenciaga bemutatóján

Hatalmas kalapokkal, meghökkentő összeállításokkal és újrahasznosított anyagokkal debütált a Balenciaga 2024-es őszi haute couture kollekciója a párizsi divathéten. A patinás francia divatház ruhasorozata túlmutat a klasszikus értelemben szépnek mondott couture szetteken, a finom szaténok és tüllök helyett izgalmas textúrákat, többek között farmert, műanyagot és fémes csillogású fóliát láthattunk a kifutón. A színes, roppant kifejező, sokszor elgondolkodtató összeállítások a különféle szubkultúrák és Cristóbal Balenciaga időtlen esztétikája között teremtenek egyensúlyt.

200_83.jpg

Amikor a díjkiosztó gálák vörös szőnyeges eseményein couture vagy haute couture ruhákat látunk, akkor egy olyan elvárással kritizáljuk a felvonuló szetteket, hogy azoknak minden eseten kifinomultnak, éteri-légies eleganciában életre keltett, gyöngyökkel, kristályokkal és hímzésekkel telerakott kreációknak kell lenniük. Ám ha meglátunk egy formabontó, merőben más tervezői-művészi önkifejezést, akkor azonnal fagyologni kezdünk, mert az nem olyan darab, amit megszoktunk. Az esetek többségében ez azért van, mert a szettek átlépik azt a határt, amit a többség szépnek talál vagy egyszerűen nem értjük, mit is akar üzenni velük az alkotó. A Balenciaga 2024-es ősz-téli kollekciója is ezt a mezsgyét lépi át. Mert néha át kell lépni ezeket a határokat, hogy tanulhassunk, fejlődhessünk...

A patinás divatház a párizsi Avenue George V sugárúton lévő székház impozáns termeiben mutatta be a vadonatúj ruhasorozatát. Az esemény a névadó - Cristóbal Balenciaga - szalonbemutatóinak hangulatát idézte. Olyan hírességek és világsztárok kaptak meghívást, mint Nicole Kidman, Katy Perry, Michelle Yeoh, Isabelle Huppert, Ashley Graham, Eva Herzigova, Naomi Watts, Charli XCX, Kerry Washington vagy éppen a Miranda Priestly karakterének maszkolt Alexis Stone.

A teljes Balenciaga show-t egy meditációs zene és szöveg ölelte körbe. A kreatív igazgató, Demna célja az volt, hogy a különleges látványvilágon túl nyugalmat, boldogságot és pozitív energiát sugározzon, emlékeztetve a meghívott vendégeket arra, hogy a létezés és a kreativitás öröm.

A Balenciaga 53. Couture Kollekció címet viselő sorozat a designer negyedik haute couture gyűjteménye. Elképesztő merészséggel elutasította a formalitást és finomságokat, ugyanakkor felfedezhetjük benne a csodálatos Cristóbal Balenciaga sziluettjeitDemna használta a couturier háromnegyedes ujjait, gubóformáit és csészealj kalapjait, ám az ismert gazar, a szatén és a tüll helyett farmert, bőrt, műanyagot, technikai textileket, valamint a búvárruhák anyagait sorakoztatta fel. Olyan fúziót hozott létre, amelyben a különféle szubkultúrák sajátosságai és a Cristóbal Balenciaga esztétika találkozott. 

Láthattunk túlméretezett szürke pólót és kifakult farmert, kabáthalmokból összeálló estélyi ruhát, boszorkányos csizmát, kézzel festett felsőket. A foltozott szettek, a korábbi kollekciókból felhasznált, újrahasznosított anyagok új életre keltek, ezekhez új szöveteket, új előállítási technikákat alkalmazott Demna. Az előadás csúcspontja az az oszlopruha volt, amely testre öntött, megolvasztott műanyag bevásárlótáskákból készült - látni lehetett a táskák vonalkódjait is -, na meg a vállpánt nélküli aranyszínű alufóliaruha. Mindenféle túlzás nélkül nevezhetjük Demnaiagának ezt a szokatlan látványvilágot.

Provokatív, kérdéseket felvető és túlzó ruhák sorakoztak fel. Ám ezek a szettek felvetik annak a kérdését is, hogy mit és miért tartunk értékesnek, miért izgalmasabb vagy szebb egy ruhadarab, mint a másik. Izgalmas és ingoványos talajra érkezünk, ha valójában elkezdjük feszegetni azt, hogy mi is az igazán fontos a kortárs divatban, mit és hogyan akarunk kifejezni az öltözködésünkkel és mennyit változott a világ, az ingerküszöb Cristóbal Balenciaga szoborszerű alkotásai óta.

Az utolsó megjelenés egy igazán felkavaró, illékony, rezgő-kavargó fekete nejlonmassza volt, amely Cristóbal kifinomult gazárját idézte meg. Nyugalmat, boldogságot és pozitív energiát sugárzott, emlékeztetve a meghívott vendégeket arra, hogy a létezés és a kreativitás öröm.

Balenciaga Fall 2024 Haute Couture kollekció a párizsi divathéten

00021-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00022-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00023-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00024-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00025-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00026-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00027-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00028-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00029-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00030-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00031-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00032-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00033-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00034-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00035-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00036-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00037-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00038-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

00039-balenciaga-fall-2024-couture.jpg

Fotók: Balenciaga Official

Kövess a Facebookon ITT, az Instagramon ITT és a TikTokon ITT!

Vissza a címlapra
GaborSzakacs
"A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velünk született, de tanulható, feltéve, ha megvan hozzá az emberben a kellő intelligencia." - Giorgio Armani
Legjobban pörgő posztok
Az Empoli elleni mérkőzés
venember83 • 5 nap
Megütötte Perry Farrell Dave Navarrót a Jane"s Addiction bostoni koncertjén
sunthatneversets • 4 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
Sarri: „Szívesen dolgoznék együtt a két Cristianóval”
venember83 • 6 nap
Emma Stone a furaság királynője. A kegyelem fajtái (filmkritika)
onozorobi • 2 nap
Cikkek a címlapról
A borász boszorkánymester zombijai
Dr. Elson Po, az USA egyik leggazdagabb bortermelője magánszigetén tengeti unalmas mindennapjait (kígyót rak csalfa barátnője ágyába, kasztráltatja az említett hölggyel hetyegő sofőrjét stb.), miközben néhány évvel korábban forgalomba hozott palackjai több tízezer dollárért kelnek el aukciókon, ahol…
Dsida Jenő-breviárium
Dsida Jenő (1907–1938)költő „Dsida jeles formaművész, csöndes bánatok és csendes örömök mélyen vallásos költője, leginkább Kosztolányi örökösének tűnik; megfigyelőkedve, impresszionista ábrázolásmódja erre látszik vallani. Áhítata, vallásossága azonban Babits gondolatvilágának közelébe hozza.…
>